VIII Światowy Konkurs Gotowania Śląskiego Żuru

REGULAMIN

  1. VIII Światowy Konkurs Gotowania Śląskiego Żuru organizowany jest w trakcie XXX Dni Siemianowic Śląskich przez Stowarzyszenie „Wspólnota Siemianowicka” we współpracy z Siemianowickim Centrum Kultury.

  2. Celem konkursu jest propagowanie kultury Śląska, której elementem są tradycyjne potrawy, pośród których szczególne miejsce posiada śląski żur – gotowany na zakwasie z żytniej mąki.

  3. Miejsce VIII Światowego Konkurs Gotowania Śląskiego Żuru jest Park Tradycji w Siemianowicach Śląskich – Michałkowicach, przy ul. Orzeszkowej 12.

  4. Konkursowe gotowanie odbywa się w sobotę, 15 września 2012 roku, w godz. 13:00 - 15:30.

  5. W konkursie uczestniczą drużyny maksymalnie 3-osobowe, wśród których przynajmniej jedna musi być pełnoletnia.

  6. Członkami drużyn startujących w konkursie nie mogą być osoby aktualnie wykonujące zawód kucharza.

  7. Zgłoszenia udziału w konkursie przyjmowane są do 12 września br.

  8. Zgłoszenia udziału w Konkursie można przesyłać elektronicznie mailem na adres: zur@siemianowice.org.pl lub listownie na adres: Wspólnota Siemianowicka, 41-100 Siemianowice Śląskie, ul. Św. Barbary 7 – z dopiskiem na kopercie: VIII Światowy Konkurs Gotowania Śląskiego Żuru. Przyjmowane są również zgłoszenia przesyłane faxem na numer: (32) 7470646. Karta zgłoszeń do pobrania na stronach: www.zur.siemianowice.org.pl, www.pogodzinach.siemianowice.pl, www.siemck.pl oraz w siedzibach organizatorów i Urzędu Miasta.

  9. Zawodnicy – drużyny przybywające na konkurs zgłaszają się 15 września od godz. 12:00 do 12:45 w punkcie informacyjnym organizatorów konkursu, zlokalizowanym w Parku Tradycji, dla odebrania listy startowej oraz naczynia na porcję ugotowanego przez siebie żuru, który będzie degustowany i oceniany przez Jury Konkursu powołane przez organizatorów.

  10. O godz. 12:45 odbywa się losowanie numerów startowych drużyn.

  11. Uczestnicy konkursu we własnym zakresie zapewniają sobie stosowne artykuły żywnościowe oraz wyposażenie służące do gotowania żuru, w szczególności – kuchenkę turystyczną (z wyłączeniem zasilania elektrycznego) i garnek, minimum 5-lirowy.

  12. Organizatorzy zapewniają źródło wody, stosowne kosze na odpadki oraz pojemniki na żur dla częstowania publiczności.

  13. W bezpośrednim sąsiedztwie konkursowego gotowania żuru (ale poza konkursem) gotowany jest żur w wielkim, kilkusetlitrowym kotle, przez pracowników i wolontariuszy Siemianowickiego Centrum Kultury „pod warzechą” Romana Szymały.

  14. Od godz. 15:30 do godz. 16:00 Jury Konkursu dokonuje degustacji i oceny żuru z porcji dostarczonych przez uczestników konkursu.

  15. Od godz. 15:45 trwa wydawanie publiczności porcji śląskiego żuru ugotowanego w konkursie.

  16. Ok. godz. 16:30 Jury Konkursu ogłasza wyniki VIII Światowego Konkursu Gotowania Śląskiego Żuru. Decyzje Jury są nieodwołalne i nie podlegają zaskarżeniu.

  17. Bezpośrednio po ogłoszeniu wyników konkursu jego zwycięzcy otrzymują nagrody, a wszystkie startujące drużyny – dyplomy uczestnictwa.

  18. Każdy z uczestniczących w konkursie zobowiązuje się do pozostawienia porządku na swoim stanowisku po zakończeniu konkurencji.

  19. W przypadku zgłaszania się zbyt dużej ilości uczestników – organizatorzy zastrzegają sobie prawo wcześniejszego zamknięcia listy zgłoszeń.

  20. Organizatorzy informują, że maksymalny rozmiar tablicy/banera informacyjnego zawierającego nazwę i logo uczestnika konkursu nie może przekraczać 1 m kwadratowego.

  21. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo odwołania konkursu z przyczyn niezależnych.

  22. VIII Światowy Konkurs Gotowania Śląskiego Żuru odbywa się pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Siemianowice Śląskie – Jacka Guzego.